Games > Minecraft > Forum > Minecraft Server Administration & Help > Adding Minecraft server - What is the "server name" which is supposed to go into the MOTD?
Vultr.com - Instant Cloud Server Deployment
Game Rank
Servers:
Teams:
Fans:
45176
Players:
2476
Forum Home > Minecraft Server Administration & Help > Adding Minecraft server - What is the "server name" which is supposed to go into the MOTD?
PREV 1 2 NEXT
morrolanPM
#1
Adding Minecraft server - What is the "server name" which is supposed to go into the MOTD?
Jun 19, 2012 7:04 PM
Joined: Jun 19, 2012
Posts: 4
Title should be rather self explanatory.
The server in question is minecraft.lethal-zone.eu, query port is 25566, and querying it works just fine. (Try it yourself: http://dinnerbone.com/minecraft/tools/status/)
However, when trying to add the server it decides not to work. Upon reading this post: http://www.gametracker.com/games/minecraft/forum.php?thread=58741 I've tried to put several things as MOTD, including the name specified in server-id and the server's hostname, but no combination I've tried so far did the trick.
Any clues?

P.S. None of the other threads I skimmed through was about the MOTD I think, don't yell at me if there is one with the same issue. ;D

Edit: The server.properties file:
#Minecraft server properties
#Fri Mar 09 22:00:37 CET 2012
allow-nether=true
level-name=world
enable-query=true
allow-flight=true
verify-names=true
server-port=25565
query.port=25566
grow-trees=true
level-type=DEFAULT
enable-rcon=false
hellworld=false
level-seed=
port=25565
server-ip=
max-build-height=256
spawn-npcs=true
white-list=false
debug=false
spawn-animals=true
online-mode=true
server-id=LethalZoneEu
pvp=true
difficulty=1
server-name=Lethal-Zone.eu
admin-slot=true
gamemode=0
max-players=32
public=true
max-connections=3
spawn-monsters=true
view-distance=10
generate-structures=true
motd=minecraft.lethal-zone.eu
burnPM
#2
Jun 19, 2012 7:23 PM
GAMETRACKER ADMIN Joined: Sep 27, 2006
Posts: 10927
Hi morrolan,

The server name (in the motd variable) is what people see as the title of the server on GameTracker and other scanning sites since the "server-name" variable does not exist.

Since you have a few errors in your server.properties, I would recommend recopying it from http://www.minecraftwiki.net/wiki/Server.properties and reconfigure the settings. Notably, the server-name= and port= variables do not exist. You also have nothing entered in server-ip.

Please ensure the following:
1. You are not running minecraftviewer/minequery.
2. You are running the most recent version of the server.

I'd recommend trying a query port of 25565 as people have had more luck using that port.
I am retired from GameTracker after 11 years and will not be responsive for support requests.

morrolanPM
#3
Jun 20, 2012 9:06 AM
Joined: Jun 19, 2012
Posts: 4
True, there's still a bunch of old config options in there, from previous versions and dev builds. I'll clean the config up later today and try again.

Regarding the MOTD, the guide on this forum says "To modify your server name and claim your server, you need to change the motd variable.". Just, how does the verification work if I can just put whatever server name I want in there?

Changing the query port shouldn't be necessary, seeing as querying the server with the online tool I linked works just fine.

Lastly about the server-ip, there's no need to set anything there as long as the physical server doesn't have more than one network connection.

Now as I said, I'll try again later today with a clean config and report back.


Edit:
Still no luck.
The config now looks like this:
#Minecraft server properties
#Wed Jun 20 15:10:21 CEST 2012
allow-nether=true
level-name=world
enable-query=true
allow-flight=true
server-port=25565
query.port=25566
level-type=DEFAULT
enable-rcon=false
level-seed=
server-ip=
max-build-height=256
spawn-npcs=true
debug=false
white-list=false
spawn-animals=true
online-mode=true
pvp=true
difficulty=1
server-name=Unknown Server
gamemode=0
max-players=32
spawn-monsters=true
view-distance=10
generate-structures=true
motd=Lethal-Zone.eu

Since it's a Craftbukkit server it doesn't look exactly like the Vanilla config, but it's a clean one now, no more superfluos entries.
We're not running Minequery, so that shouldn't be the culprit either.
Ive also changed the query port to 25565 now, didn't help either.

I really feel like I'm missing something here.
Last edited by: morrolan Jun 20, 2012 9:18 AM
burnPM
#4
Jun 20, 2012 9:17 AM
GAMETRACKER ADMIN Joined: Sep 27, 2006
Posts: 10927
morrolan wrote:
True, there's still a bunch of old config options in there, from previous versions and dev builds. I'll clean the config up later today and try again.

Regarding the MOTD, the guide on this forum says "To modify your server name and claim your server, you need to change the motd variable.". Just, how does the verification work if I can just put whatever server name I want in there?

Changing the query port shouldn't be necessary, seeing as querying the server with the online tool I linked works just fine.

Lastly about the server-ip, there's no need to set anything there as long as the physical server doesn't have more than one network connection.

Now as I said, I'll try again later today with a clean config and report back.

Hi again,

You need to change your Motd to GameTrackerClaimServer to claim the server page.

When you change the query report to 25565, let me know if it works or not and I can then try to think of further suggestions if it does not work.
I am retired from GameTracker after 11 years and will not be responsive for support requests.

morrolanPM
#5
Jun 20, 2012 9:19 AM
Joined: Jun 19, 2012
Posts: 4
Well, there we go, changing the MOTD to "GameTrackerClaimServer" is something which REALLY should be mentioned in the guide here: http://www.gametracker.com/games/minecraft/forum.php?thread=58741


Edit: Nope.
Current server configuration file:
----------------
#Minecraft server properties
#Wed Jun 20 15:10:21 CEST 2012
allow-nether=true
level-name=world
enable-query=true
allow-flight=true
server-port=25565
query.port=25565
level-type=DEFAULT
enable-rcon=false
level-seed=
server-ip=
max-build-height=256
spawn-npcs=true
debug=false
white-list=false
spawn-animals=true
online-mode=true
pvp=true
difficulty=1
server-name=Unknown Server
gamemode=0
max-players=32
spawn-monsters=true
view-distance=10
generate-structures=true
motd=GameTrackerClaimServer
--------------

Query port is 25565, querying theoretically works fine, MOTD is GameTrackerClaimServer, not running Minequery or similar, Craftbukkit 1.2.5, clean config.
Any further ideas?


Edit 2:
Straight from the serverlog:
----------------
^[[B15:25:27 [SEVERE] java.io.IOException: Bad packet id 81
15:25:27 [SEVERE] at net.minecraft.server.Packet.a(Packet.java:75)
15:25:27 [SEVERE] at net.minecraft.server.NetworkManager.h(NetworkManager.java:149)
15:25:27 [SEVERE] at net.minecraft.server.NetworkManager.c(NetworkManager.java:268)
15:25:27 [SEVERE] at net.minecraft.server.NetworkReaderThread.run(SourceFile:76)
15:25:27 [INFO] /208.167.225.13:51422 lost connection
----------------
Seems to be one of your IPs, and something seems to go wrong here.
Last edited by: morrolan Jun 20, 2012 9:26 AM
burnPM
#6
Jun 20, 2012 10:00 AM
GAMETRACKER ADMIN Joined: Sep 27, 2006
Posts: 10927
Hi again,

It's not possible to claim a server when you are adding it, so it is not included in the guide. You need to go to the server page after it is added and then claim it using that name.

Do you have lines like this in your server log?
[INFO] Starting GS4 status listener
[INFO] Query running on xx.xx.xx.xx:25565

If so, does the IP read 46.4.99.5 and not 0.0.0.0? Other users have had that similar error, but from what I remember, it basically went away in a few hours. That's all I know about that because they never said if they did anything, like restart or reinstall the server.

Do you have the query port open for UDP connections?

Unfortunately, your server is still not responding on GS4 or even minequery protocols on either 25565 or 25566. Have you tried whitelisting the scanner IP's?

EDIT: I just looked at that other site you posted and noticed you have a large number of plugins. I would recommend trying to remove most or all of those plugins temporarily and see if it helps. In April, there was an issue with using a lot of plugins that has since been resolved. If removing the plugins helps, the issue may have resurfaced.
I am retired from GameTracker after 11 years and will not be responsive for support requests.

Last edited by: burn Jun 20, 2012 10:18 AM
toxicsoccer5PM
#7
Jun 21, 2012 12:25 AM
Joined: Jun 21, 2012
Posts: 1
Can I be Member on the server?
morrolanPM
#8
Jun 21, 2012 8:29 AM
Joined: Jun 19, 2012
Posts: 4
Yep, I do have those lines in my server log, and the second line actually is "[INFO] Query running on 0.0.0.0:25565".
Now my networking knowledge is rather limited, but from what I know this means that it'll listen on every available IP address, so this really shouldn't be an issue. (And isn't, since it works just fine when querying via other tools).
I can try to temporarily remove all plugins when the server is empty, maybe this'll actually fix it (though it'd be rather strange if it would affect queries from your site only).

Either way, thanks for the help so far.
burnPM
#9
Jun 21, 2012 9:34 AM
GAMETRACKER ADMIN Joined: Sep 27, 2006
Posts: 10927
Hi morrolan,

I'm not sure what that IP address would indicate, if it would listen on all available IP addresses, but the reason I suggested it is another user had a similar problem. He had 0.0.0.0 and he added the IP address in his server.properties he was able to get scanning working again.

When you run a lot of plug-ins on your server, the query response can get long enough to the point where it sends it in two responses instead of just one. The scanner was adjusted to account for this but as I mentioned it's possible that the issue has resurfaced.
I am retired from GameTracker after 11 years and will not be responsive for support requests.

kr3w6PM
#10
Jun 23, 2012 3:22 AM
Joined: Jun 23, 2012
Posts: 1
howw u download minecraft
PREV 1 2 NEXT